top of page

Cunoaste-te pe tine insuti.

8 Iul. 2024

7 min read

2

14

0


Cunoașterea de sine este crucială, iar eu o consider o datorie a noastră. Este important să ne cunoaștem punctele slabe și punctele tari, deoarece ne vom putea atinge potențialul doar dacă ne vom dezvolta punctele slabe.



Sunt momente când te întrebi, ce fac cu viața mea? Sunt obosit, încotro mă îndrept? Ce îmi doresc? Pun pariu că vrei să realizezi mai multe, ai vrea mai mult de la viață decât ceea ce ai acum, asa ca ce te trage înapoi?


Ai avut momente in care sa stai singur si sa reflectezi la propria capacitate?


Mi-aș dori să te influențez să elimini din viața ta tot ceea ce te ține pe loc, tot ceea ce te blochează mental, deoarece este important sa indepartezi ceea ce te limiteaza.


Cu totii avem in anturajul nostru oameni care incearca sa ne limiteze. Cei din jur te impovareaza cu limitari, iar de unele dintre ele nici macar nu esti constient. Nu trebuie să permiți niciodată ca lipsa celorlalti de încredere să se răsfrângă asupra ta.


Leo Buscaglia spunea: ,,Cel mai simplu pe lumea asta este sa fii tu. Cel mai greu este sa fii ceea ce vor cei din jur sa fii. Nu lasa pe nimeni sa te puna intr-o asemenea pozitie.''


Persoanele mediocre își doresc să fie înconjurate de mediocri, cei cu rezultate excepționale vor ca și ceilalți să reușească, fii atent la persoanele pe care le alegi să stea în jurul tau.

În călătoria mea prin viață, persoanele pe care le admiram mi-au arătat care este drumul cel bun. Am învățat de la ele și le-am urmat exemplul.

Simt că nu m-am ridicat la nivelul lor, dar cu siguranță viața mea a devenit mai bună. Continui să învăț. 😉


Eu nu mai capitulez în fața altora, nu vreau să le permit să mă limiteze și să îmi definească ei potențialul. Am luptat prea mult ca să îi las pe alții să mă controleze.

Orice ființă umană are un potențial uriaș, iar acest lucru este valabil și pentru tine. 😊 Poate că ai avut o viață dură, poate că nimeni nu a crezut în tine. Nu mai contează cum a decurs viața ta până acum. Începe chiar din acest moment să scrii o poveste nouă a vieții tale așa cum ți-o dorești.


Nick Vujicic spunea: ,,E posibil ca imprejurarile sa iti fi fost potrivnice pana acum, dar atata timp cat te mai afli inca pe acest pamant, orice e posibil. Nu iti pierde speranta."


Este un sfat extraordinar.



Nu mă pricepeam deloc să-mi aloc spațiu și timp liber. Foarte mulți ani am avut un program extrem de încărcat.

Mai de mult, am citit un articol in care autorii subliniau ca ,,oamenii au nevoie de spatiu in legatura cu o multime de aspecte care le definesc sanatatea si eficienta. Au nevoie de timp de refacere in urma unei perioade mai grele, dar si ca sa isi redobandeasca echilibru emotional. Fara asemenea pauze, ajung la epuizare si devin negativisti.''

Deși nu reușesc în totalitate să elimin toate elementele stresante din viața mea, acum îmi aloc spațiu personal, mă odihnesc, îmi refac forțele.

Învăț tot timpul lucruri noi care îmi fac plăcere, încerc să evoluez permanent. Îmi redobândesc echilibrul emoțional.


J. Maxwell spunea: ,,Capacitatea emotionala - este vorba mai exact despre abilitatea de a gestiona intr-o maniera pozitiva neplacerile, esecurile, criticile, schimbarea si presiunile. Toti acesti factori ne fac sa ne simtim stresati. Am descoperit ca incapacitatea de a face fata stresului sau presiunii emotionale distruge foarte multi oameni, care ajung sa renunte, sa simta ca sunt la pamant, sa recurga la actiuni nocive, doar ca sa scape de presiune. La polul opus, persoanele puternice din punct de vedere emotional isi pot gestiona emotiile si pot trece peste dificultati.''


Fiecare dintre noi suntem luati prin surprindere de evenimente nedorite, orbiti de relatii toxice si pusi la pamant de lovituri pe care nu le-am prevazut. Doar daca actionam putem iesi din fundaturile in care ne aflam.

A spera, a dori, a nega, a plange, a mormai, a da vina pe altcineva sau a astepta nu inseamna decat ca ramanem in locul in care ne aflam.

Cu cat ne revenim mai repede din urma socului creat de emotii, procesandu-l si actionand in consecinta, cu atat mai putin va dura sa ne punem pe picioare si astfel devenim mai puternici emotional.


Fie ne stapanim emotiile, fie vom continua sa fim stapaniti de ele. Tu ce alegi?

Repet intrebarea: Ai avut momente in care sa stai singur sa reflectezi la propria capacitate?


Cele mai importante conversații în fiecare zi le am cu mine.😅

Mă analizez, iar una dintre întrebările pe care mi le pun frecvent este: „Ce greșeli am făcut astăzi?”. Eu sunt de părere că greșelile sunt esențiale pentru procesul de invatare... asa evoluăm.😊

În Biblie am citit: „În ziua fericirii, fii fericit, iar în ziua nenorocirii, gândește-te”. Cu alte cuvinte, când apar probleme, fii dispus să înveți.”


J.R.Lowell: ,,Nici o persoana care nu este pe deplin sincera cu sine nu poate realiza ceva exceptional.''


După ce îmi dau seama ce greșeli am făcut, mă întreb: "Ce pot învăța din aceste greșeli?"

Indiferent că mă confrunt cu suișuri sau coborâșuri, acționez. Asta mă ajută să revin pe drumul cel bun să-mi redobândesc controlul asupra emoțiilor.

Oamenii puternici emoțional nu permit ca propriile calități sau defecte să le controleze viața.

Modul în care tratezi schimbările sau lucrurile rele care ți se întâmplă te reprezintă.

Multi oameni se opun ideii de schimbare, desi cum spune proverbul ,,Schimbarea e singura constanta in viata.''😉 Eu personal cred ca schimbarile benefice aduc evolutie.


Am citit un articol scris de Lolly Daskal, care mi-a placut foate mult: ,,E in firea omului sa se opuna schimbarilor, in special atunci cand in cale le apar obstacole sau provocari. Insa schimbarea este inevitabila, iar dezvoltarea rezistentei ne ajuta nu numai sa supravietuim schimbarii, ci si sa invatam, sa evoluam si sa stralucim. Rezistenta inseamna capacitatea de a face fata stresului si neplacerilor. Ea vine din incredrea pe care o ai in propriile forte. Persoanele puternice din punct de vedere emotional nu se asteapta sa obtina imediat rezultate. Se lupta cu provocarile, inteleg ca pentru un succes real este nevoie de timp. Incearca lucruri noi si dau gres, intampina obstacole dar persevereaza. Isi dau seama ca e posibil sa fie nevoie sa isi schimbe brusc directia. Nu pierd din vedere perspectiva de ansamblu si nu renunta.''


Un alt pasaj care imi place, din cartea Resilience de E. Greitens: ,,Vei da gres. In special la inceput. Vei gresi. Si nu numai ca este in regula, ci si esential. Daca nu esti rezistent, primul esec va fi si ultimul. O persoana cu rezultate exceptionale da gres mult mai des decat una mediocra. Adevaratii maestri au in urma lor un munte de greseli. Un individ puternic emotional este capabil sa o ia in fiecare zi de la capat si sa functioneze normal.''


Este benefic să fim capabili să ne schimbăm si sa-i ajutam si pe ceilali sa imbratiseze schimbarea. Asta presupune maturitate.


Maturitatea este cruciala pentru dezvoltarea noastra. 😊 Eu personal consider ca maturitatea inseamna lipsa de egoism, sa fi capabil sa vezi lucrurile si din perspectiva celorlalti, din simplul motiv ca ii apreciezi. Inseamna sa construesti scari pe care ceilalti sa poata urca. Sa fii un constructor de scara inseamna ca succesul tau sa vina si din faptul ca i-ai ajutat pe altii sa aiba succes. Este posibil sa poti ajuta pe cineva sa isi faca drum pana in varf sau e posibil sa il ajuti sa urce una sau doua trepte. Nu conteaza. Eu imi ajut oamenii sa urce cat pot, iar atunci cand nu ii mai pot ajuta sa avanseze, fie fiindca m-au depasit, fie fiindca au nevoie de un alt fel de indrumare, ies din schema. 😀

Responsabilitatea ne aduce respectul celorlalti si ne confera autoritate.

De multe ori aud din partea acelor oameni: ,,Multumesc pentru sfaturi si pentru sustinere.'' Unul din multele sfaturi pe care ei le apreciaza in unanimitate este: "Preia controlul asupra vietii tale. Nu poti sa controlezi totul, dar poti controla ceea ce depinde de tine, in primul rand fi constient ca ai posibilitatea de a alege. In momentul in care iti asumi responsabilitatea si faci alegeri, viata ta incepe sa se schimbe.''


Cand iti vei acorda permisiunea sa traiesti viata pe care ti-o doresti, vei fi propriul tau stapan si nu vei mai avea nevoie de permisiunea altora sa faci ce este bine pentru tine.


Epictet spunea: ,,Gestioneaza cat mai bine cu putinta lucrurile care sunt in puterea ta, iar cu restul descurca-te pe masura ce apar.''


J.Didion spunea: ,,Disponibilitatea de a-ti asuma raspunderea pentru propria viata reprezinta sursa din care izvoraste respectul de sine.''


Atunci când ești pus în situația de a face o alegere dificilă și totuși o faci, cum te simți?Eu am o satisfacție interioară, capăt forță pe plan mental și emoțional.

Ma simt bine in propria piele. 😀

Valorile pe care le avem ne determină caracterul, iar caracterul stabilește direcția în care ne îndreptăm în viață. Un caracter bun este vizibil în toate aspectele vieții, indiferent de context.


In concluzie:

  • Viata este un joc lung.

  • Oamenii care au o atitudine pozitiva adauga valoare tuturor lucrurilor pe care le fac.

  • Daca atitudinea ta e gresita, este dificil ca celelalte lucruri din viata ta sa fie cum trebuie.

  • Nu iti numara infrangerile, numara lectiile invatate.

  • Fii sincer cu tine.

  • Concentreaza-te asupra evolutiei tale.

  • Nu poti gestiona viata daca nu te gestionezi pe tine.

  • Sa ai un caracter bun este o alegere a ta.

  • Nu permite nimanui sa te controleze.

  • Nu renunta sa-ti faci viata mai buna, nu uita ca esti singurul care poate face asta.

  • Cu totii avem necazurile noastre, nu te lasa doborat de ele. Lupta, invata, straluceste. 😉


N. Vujicic spunea: ,,Cred ca cea mai mare tentatie este sa te simti confortabil, sa simti ca ai trecut aici, pe pamant, prin tot ce se putea si totusi... esti multumit de viata ta.''


,,Amintește-ți în fiecare zi că nu există o cale de a fi fericit, ci fericirea este calea.'' 😉

Too Te King


Surse din articol: J. C.Maxwell, DR.W.W.Dyer

Sursa foto: Pixabay


TAGS: Cunoastere de sine, Responsabilitate, Valori, Caracter, Fericire.



8 Iul. 2024

7 min read

2

14

0

Comments

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page