
sursa foto:Pixabay
Inteligența emoțională reprezintă capacitatea de a înțelege și gestiona atât propriile emoții, cât și pe ale celorlalți.
„Cunoasterea pe sine este inceputul oricarei intelepciuni” (Aristotel).
Cand se discuta despre inteligenta obisnuim sa tinem cont de nivelul IQ-ului unui individ.
Nu obisnuim sa luam in calcul si capacitatea de a relationa, usurinta de care da dovada in comunicare sau calitatea relatiilor pe care stie sa le cultive.
Într-un mediu de lucru exigent, specialiștii adevărați știu cum să-și arate autocontrolul prin capacitatea de a înțelege emoțiile și motivațiile celor din jur, astfel încât să poată construi relații durabile.
Aceasta trasatura dovedeste inteligenta emotionala EQ si arata o mare capacitate de constientizare si control a propriilor emotii, pentru o adaptare cat mai eficienta fata de mediul social reprezentat de locul de munca.
Importanța inteligenței emoționale în leadership:
Managerii sau team leaderii, in special, trebuie sa seteze un nivel al emotiilor generale care sa eficientizeze procesele de lucru. Aceasta cerinta exclude atat exprimarea excesiva a emotiilor, cat si lipsa totala a manifestarii acestora.
Putem spune că un manager sau un team leader are nevoie de un grad mare de inteligență emoțională, pentru că în activitatea curentă este nevoit să gestioneze situații stresante și să găsească soluții fără a-i învinovăți pe ceilalți de probleme ori eșecuri.
Componente ale inteligenței emoționale sunt:
Autostăpânirea
Persoanele care au capacitatea să își stăpânească gândurile și impulsurile nu vor lua decizii pripite, pentru că anticipează consecințele unei acțiuni înainte de a o lansa. Acest aspect poate fi de folos în multe situații din viață.
Motivație
Persoanele care au inteligență emoțională ridicată găsesc motivația de a face anumite acțiuni, de a munci pentru obiectivele lor și sunt productive. Au planuri pe termen lung și se gândesc la modul în care acțiunile lor vor contribui la îndeplinirea acestora.
Empatie
Persoanele inteligente din punct de vedere emoțional sunt mai puțin egoiste și simt empatie pentru ceilalți și pentru problemele lor. Sunt buni ascultători, au capacitatea de a cugeta bine și pot înțelege nevoile celorlalți. Persoanele inteligente emoțional sunt considerate prieteni loiali.
Abilități sociale
Unei persoane cu inteligență emoțională ridicată îi este mai ușor să colaboreze și să lucreze în echipă; poate fi un lider bun datorită abilităților de comunicare și de gestionare a relațiilor.
Cum recunoaștem o persoană cu inteligență emoțională:
Este privită ca fiind persoană empatică de către ceilalți.
Are capacitatea de a rezolva problemele și de a găsi soluții.
Nu se teme să fie vulnerabilă și să spună ceea ce simte.
Este capabilă să stabilească limite și nu se teme să zică „nu”.
Poate relaționa cu ceilalți oameni în diferite contexte.
Este capabilă să treacă peste evenimentele negative.
Poate accepta critici constructive fără a-și găsi scuze sau a-i blama pe ceilalți.
Este un ascultător foarte bun.
Nu-i este teamă să-și recunoască greșelile și să-și ceară scuze.
Se automotivează.
Înțelege acțiunile și comportamentele celorlalți.
O persoană cu o inteligență emoțională ridicată este conștientă de propriile sentimente și stări emoționale, chiar și atunci când acestea sunt negative. Așa că este capabilă să le identifice și să le gestioneze. În plus, înțelege sentimentele pe care ceilalți le experimentează, ceea ce face ca persoana respectivă să fie un prieten, părinte, lider sau partener mai bun. Aceste abilități pot fi perfecționate în timp.
Inteligența emoțională are implicații în toate aspectele vieții, de la familie, pană la prieteni sau carieră.
Persoanele care au abilitatea de a accepta criticile constructive, capacitatea de a se gândi la consecințele unei decizii înainte să acționeze, pot gestiona situațiile stresante, pot rezolva problemele complexe și pot coopera cu ceilalțI.
Sunt acele persoane care se remarcă la locul de muncă.
Astfel, inteligența emoțională este o componentă a succesului și pe plan profesional.
„Viata unui om este ceea ce gandurile lui fac din ea” (Marcus Aurelius).
Controlarea și gestionarea emoțiilor
De fiecare dată când sunteți supărat sau stresat, încercați să vă mențineți calmul și căutați motivele (cauzele reale) din spatele emoțiilor negative pe care le simțiți.
Învățați cum să le controlați, pentru a nu fi copleșiți de ele. De asemenea, încercați să îmbunătățiți modul în care gestionați situațiile dificile.
Asumarea responsabilității
Asumați-vă responsabilitatea pentru acțiunile și comportamentul dumneavoastră și acceptați critica constructivă, fără a da vina pe ceilalți sau a găsi scuze pentru propriile fapte ori cuvinte.
Atunci când dăm vina pe alții pentru felul în care ne simțim, de fapt îi lăsăm să ne controleze emoțiile. Este important să știm că doar noi putem decide asupra modului în care răspundem la comportamentele și situațiile generate de alții.
Concluzii
Inteligența emoțională este o componentă a psihicului uman care influențeaz ă toate aspectele vieții – de la partea personală la cea profesională și ne ajută să atingem mai ușor obiectivele pe care ni le-am propus, să fim parteneri, prieteni sau angajați mai buni.
Maniera în care comunicăm cu alţii şi felul în care comunicăm cu noi înşine determină în ultimă instanţă calitatea vieţii noastre.
Cu cât ne cunoaştem mai bine şi ne înţelegem mai bine, cu atât vom lua decizii mai înţelepte şi vom obţine rezultate mai bune.
Putem şi trebuie să ne îmbunătăţim în permanenţă abilităţile noastre emoţionale, să facem tot posibilul să devenim o persoană mai completă şi mai împlinită.
«Este foarte important sa intelegem ca inteligenta emotionala nu este opusul inteligentei, nu este triumful inimii asupra capului; Este intersectia unica a ambelor” (David Caruso).
sursa foto:Pixabay sursa articol:Office Direct,GolemanD.,Regina M.
Tags:calitatea vieţii,abilităţi,decizii,rezultate,Inteligența emoțională.